Ter voorbereiding op de anesthesie dient een medische vragenlijst te worden ingevuld, waarop ook duidelijk de thuismedicatie dient te worden vermeld.

Eventuele bloedverdunnende medicaties zoals Plavix, Ticlid, Marcoumar dienen 1 week op voorhand gestopt te worden. Asaflow, Xarelto, Pradaxa, Eliquis, Aggrenox, Aspirine dienen niet te worden gestopt tenzij de arts het expliciet heeft vermeld. Dit dient steeds in overleg met de cardioloog te gebeuren. Eventueel zal uw huisarts deze medicatie vervangen door laag moleculaire heparines (“spuitjes in de buik”).

U dient een medisch vooronderzoek te ondergaan bij uw huisarts.

Wij zullen u ook doorverwijzen voor een bijkomend cardiologisch nazicht.

Belangrijke bloedvatproblematiek, urologische problemen of tandproblemen worden best op voorhand in orde gebracht.

Voor de ingreep mogen er ook geen huidinfecties of irritaties zijn.

Een zeer goede preoperatieve lichaamshygiëne is noodzakelijk om uw huid voor te bereiden op uw ingreep en alle risico’s op infectie zoveel mogelijk te vermijden.

Hieronder volgen enkele tips/aandachtspunten :

  1. Voorbereiding : verwijder uw make-up en nagellak, verwijder alle juwelen (ringen, oorringen, …), knip uw hand- en voetnagels.
  2. Was uw lichaam zorgvuldig : was het haar en het aangezicht, let hierbij op neus/oren. Was het bovenlichaam, let hierbij op borstplooien/navel. Was de benen en de voeten, let hierbij op tenen/voetzolen. Was de genitale delen en de bilnaad.
  3. Droog uw lichaam zorgvuldig af : droog van boven naar onder toe.
  4. Vergeet niet uw tanden te poetsen en uw protheses uit te nemen.

De avond voor de operatie :

Eerst “gewoon” wassen, zoals hierboven beschreven staat. Verkies een douche, indien mogelijk. Nadien het hele lichaam (behalve hoofd en haren) wassen met Isobetadine uniwash = inzepen tot het bruine schuim wit geworden is. De ochtend van de ingreep hetzelfde ritueel + het aandoen van de operatieschortje (zonder ondergoed).

Soms is het nuttig op voorhand reeds enkele maatregelen te treffen voor als u terug thuiskomt, zoals organisatie van thuishulp en eventuele praktische aanpassingen in huis.