Aantasting van het kraakbeen: de meest voorkomende oorzaak van pijn in de heup is aantasting van het kraakbeen. Hierdoor gaat de kraakbeenlaag dunner worden. Op een bepaald moment kan het kraakbeen zelfs volledig verdwijnen zodat bot op bot contact ontstaat. Op dat moment wordt de pijn duidelijk erger.

De kraakbeenaantasting kan verschillende oorzaken hebben:

  • Artrose: veruit de meest voorkomende oorzaak. Het gaat hierom het progressief wegslijten van het kraakbeen. Een oorzaak hiervoor wordt niet altijd gevonden. Persoonlijke aanleg is belangrijk. Tevens komt artrose meer voor in sommige families dan in andere. Op radiografie wordt de afstand tussen pan en kop steeds kleiner.
hoofdstuk4 1  hoofdstuk4 2 
  • Reuma (voluit: reumatoïde artritis): hier wordt het kraakbeen aangetast door ontsteking, waardoor het ook gaat verdunnen en zijn glad oppervlak gaat verliezen.
  • Breuk: een breuk van de pan of van de kop kan het kraakbeen eveneens beschadigen.

Aantasting van het bot: minder vaak is de pijn in de heup het gevolg van een aantasting van het bot. Het betreft hier in de meeste gevallen het afsterven van een gedeelte van het bot in de kop van de heup (necrose in plaats van artrose). De kop van de heup gaat hierdoor inzakken en zijn mooie ronde vorm verliezen.