Een totale heupprothese is één van de meest succesvolle orthopedische ingrepen.

De eerste heupprothese werd geplaatst in 1962. Sindsdien zijn er veel verbeteringen gekomen op gebied van design, materialen en op gebied van chirurgische technieken.

Op dit moment is een totale heupprothese een ingreep geworden met een zeer voorspelbaar, duurzaam en goed reproduceerbaar resultaat.

Van de laatste generatie heupprotheses verwachten wij een gemiddelde levensduur van minstens 20 jaar, vermoedelijk nog langer, zeker na de ontwikkeling van nieuwe materialen zoals titanium en keramiek. Een prothese met een metalen kopje en een plastieken pan gaat al makkelijk 15 jaar mee. Wij verwachten dan ook een veel langere levensduur van de keramiek-op-keramiek protheses.

Wat mag je nu verwachten na een heupprothese?

In ieder geval moet de pijn van vóór de operatie verdwenen zijn.

De beweeglijkheid van de heup zal ook in zeer belangrijke mate verbeteren en deze van een normale heup benaderen.

Met een heupprothese zijn alle normale, dagdagelijkse activiteiten mogelijk: onbeperkt wandelen, trappen doen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, autorijden, enz.

Qua sporten zijn er wel enkele beperkingen: golf en een dubbeltje tennis zijn zeker mogelijk. Zelfs langlaufen en recreationeel skiën behoren tot de mogelijkheden.

Meer belastende activiteiten, zoals lopen (rennen), springen en contactsporten worden afgeraden.

Om de levensduur van uw heupprothese zo lang mogelijk te houden wordt ook aangeraden uw lichaamsgewicht onder controle te houden.

Een heupprothese kan na vele jaren normaal gebruik uiteindelijk toch slijtage gaan vertonen. Goed om te weten hierbij is dat momenteel de technieken om voor de tweede maal een prothese te plaatsen fel verbeterd zijn.