De indicatie voor een heupprothese wordt gesteld door uw arts. Hierbij wordt rekening gehouden met uw klachten, aangevuld met enkele technische onderzoeken: radiografie, eventueel botscan en/of NMR.

De arts stelt in principe de indicatie, doch de uiteindelijke beslissing ligt bij uzelf. Alles hangt af van de ernst van de klachten en van de kwaliteit van uw leven. Een heupprothese is inderdaad geen levensnoodzakelijke operatie, doch een kwestie van levenscomfort.

U komt in aanmerking voor een heupprothese wanneer op radiografie blijkt dat een duidelijke slijtage van het heupgewricht bestaat en wanneer conservatieve hulpmiddelen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers, Glucosamine-preparaten, inspuitingen met een corticoïed of met Hyaluronzuur, het gebruik van een kruk of een wandelstok onvoldoende helpen.

Als de pijn U in Uw dagdagelijkse activiteiten dermate invalideert dat U bv. moeite en pijn ondervindt bij enkele honderden meters stappen, bij het rechtkomen uit een stoel of zetel, bij trappen doen, enz…

In principe bestaat geen leeftijdsgrens meer en komen zowel jongere als oudere patiënten in aanmerking. De pijn en de weerslag ervan op uw dagelijkse leven zijn veel belangrijker.

De nieuwe materialen (titanium, keramiek) zorgen ook voor een veel langere levensduur van de prothese.